Mellemørebetændelse
Næsten alle børn vil på et eller andet tidspunkt få mellemørebetændelse – ofte, men ikke altid i forbindelse med forkølelse.
Der findes to former for mellemørebetændelse:
Akut mellemørebetændelse – her har man ofte feber, og meget ondt i øret. Hvis trommehinden springer (kan ses ved at det flyder ud af øregangen), så letter det på smerten og feberen. Hullet lukket som oftes i løbet af nogle dage. Der kan være behov for antibiotika.
Væske på ørene – Grundet undertryk i ørene – ofte på baggrund af forkølelse, dannes der væske/glue i mellemøret, hvor der normalt er luft. Derfor dæmpes lyden – og man oplever, at man hører dårligere. Det gør sjældent ondt, men giver en irriterende trykken og osteklokkefornemmelse, som forværres når man ligger, hvorfor børn ofte vågner flere gange om natten. Her er ingen infektion med bakterier eller virus – hvorfor det ikke hjælper med antibiotika.
Det hjælper at udligne tryk samt at sove højt med hovedet. Væske på ørene opstår som oftest sammen med en forkølelse og forsvinder igen med denne. Kan dog vare 4-8 uger. Børn der har vedvarende væske på ørene i over 3 mdr og/eller har en rigtig dårlig søvnkvalitet kan behandles med dræn i fuld bedøvelse. Voksne kan få prikket hul på trommehinden i lokal bedøvelse.
Har man forældre eller søskende der har haft mange mellemørebetændelser, er man i øget risiko for selv at få mange øreproblemer.
Diagnosen stilles af lægen eller øre-næse-halslægen, der undersøger barnets ører og supplerer med en trykmåling af mellemøret.
Forebyggende skal man helst undgå forkølelse ved hjælp af god håndhygiejne og vælge institution med få børn.
Næsten alle børn oplever at have perioder med væske på ørene, og enkelte ender med at skulle have anlagt dræn. Nogle børn skal have dræn en enkelt gang, andre oplever, at det er nødvendigt med anlæggelse af dræn flere gange. Børnene vokser som oftest fra problemet inden skolealderen. Jo hurtigere barnet kan lære at udligne tryk, dets hurtigere vokser barnet fra problemet. Vigtigste forudsætning for at kunne lære at udligne tryk er, at have god kontrol over næsepudsning.
Dræn i trommehinderne
Ved gentagne mellemørebetændelser eller langvarig væske på ørene anbefales det, at barnet får lagt dræn i trommehinderne. Dette gøres i en kortvarig fuld bedøvelse. Risikoen ved operationen er mindre end risikoen for varige mén af sygdommen. Der kan komme øreflåd, som kan behandles med øredråber. I sjældne tilfælde lukker hullet i trommehinden ikke, efter drænet er faldet ud. I disse tilfælde lapper man hullet ved en operation på hospitalet, når barnet er omkring 8-10 år gammel.
Barnet kan godt få mellemørebetændelse, selv om der er dræn i trommehinderne. Sygdommen opstår dog betydeligt sjældnere og symptomerne er som regel mildere, da trykket i ørene ikke bliver så højt. Øredråber kan blive nødvendige, for at drænet ikke lukker til.
Efter anlæggelse af dræn skal barnet kontrolleres jævnligt hos øre-næse-halslægen.
Bad eller besøg i svømmehal, hvor der kommer vand i ørerne, kan medføre smerte og/eller øreflåd. Dette kan behandles med øredråber og forebygges med ørepropper.
Drænene bliver som regel udstødt af sig selv i løbet af 6-12 måneder. Hvis ikke, kan de fjernes af øre-næse-halslægen. Trommehinderne gror som oftest sammen af sig selv.
Telefontid:
Mandag, tirsdag, torsdag:
08.00-09:00 og 12.30-13:30
Onsdag*: 13:00-14:00
Fredag: 8.00-9.00
*Telefonen er lukket operationsdage - onsdage ulige uger
Klinikken har lukket Fredag 21 februar 2025
Åbningstid:
Mandag, tirsdag, torsdag:
8.30-15.30
Onsdag: 14:00-17.00
Fredag 08.00-14.00
PARKERING: SCAN QR KODE I KLINIKKEN OG PARKER 2 TIMER
Online tidsbestilling
Klik her for at bestille tid online
ONLINE BOOKING LUKKET OVER SOMMERFERIEN
Afbud:
Afbud kan indtelefoneres døgnet rundt på 4494 2545.
Udeblivelse uden afbud koster 250 kr.
Afbud skal meldes senest 4 timer før din tid.
Adresse:
Herlev torv 1, 1.sal 2730 Herlev